roruenLogin
Ad
ITA
FusionWorks
Ultimul
Comentariu

خرید کتاب با موضوعات مختلف از جمله عمومی, روانشناسی,کود...

Ministerul Educației(+373 22) 23-46-09Site-ul oficial

7 Anii în urmă

De la 1 ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţămînt primar şi secundar general din ţară vor fi finanţate în baza unui nou mecanism. Acesta presupune finanţarea şcolilor în bază de cost standard per elev cu utilizarea coeficienţilor de ajustare în modul stabilit de Guvern.

Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat astăzi de Executiv, informează MOLDPRES.

Noua metodă de finanţare va fi implementată pentru sporirea eficienţei şi autonomiei financiare a instituţiilor de învăţămînt. Maia Sandu, ministru al Educaţiei, a prezentat proiectul respectiv Cabinetului de Miniştri şi a declarat că noul mecanism de finanţare este propus pentru a fi utilizat în anii 2013 şi 2014.

"Aceşti doi ani vor constitui o perioadă de tranziţie, care presupune nu doar finanţarea per elev, dar şi transferuri categoriale complementare, care vor facilita această tranziţie şi vor pregăti administraţia publică locală şi managementul şcolilor pentru tranziţia completă la mecanismul de finanţare cost standard per elev la începutul anului 2015", a spus Maia Sandu.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de aplicare a costului standard per elev pentru instituţiile de învăţămînt care vor trece la noua metodă de finanţare.

Noua metodologie de finanţare a fost implementată în anul 2010, în calitate de experiment, în raioanele Căuşeni şi Rîşcani. Din luna ianuarie 2012, acest sistem de finanţare a fost aplicat şi în instituţiile de învăţămînt din alte nouă raioane şi două municipii din ţară, notează MOLDPRES.

Sursă: www.moldpres.md