roruenLogin
Ad
ITA
FusionWorks
Ultimul
Comentariu

Poate e timpul sa fie schimbată directoarea?Cît se poate de tolerat această atitudine neserioasă...

Ministerul Educației(+373 22) 23-46-09Site-ul oficial

6 Anii în urmă

Şcolile cu predare în limba română din Transnistria continuă să se confrunte cu un şir de probleme. O spune directorul adjunct al liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Raisa Pădurean, într-un interviu pentru Europa Liberă. Aceasta declară că acum administraţia de la Tiraspol nu mai încearcă să îi forţeze să renunţe la utilizarea alfabetului latin, dar găsesc alte metode prin care îi intimidează.

 "Activăm în condiţii destul de dificile. Nu putem pune un afiş pe sediul liceului că e cu predare în limba română. Nu avem voie să dăm avize la televiziune, la radio că şcoala cu predare în limba română înscrie elevi. Toţi ne refuză. Cea mai mare problemă este însă obţinerea licenţei. Şi altă problemă foarte mare e libertatea de a circula, de a aduce manuale, de a aduce la liceu lucrurile de care avem nevoie. Suntem mereu verificaţi la vamă", explică Raisa Pădurean.

Directorul adjunct al liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol spune că nu recunoaşte limba moldovenească, declarată drept una din limbile oficiale în regiunea transnistreană. 

"Pentru noi nu există limba moldovenească. Pentru noi există limba română. Autorităţile locale, chiar dacă au declarat că sunt trei limbi de stat, aici numai limba rusă se vorbeşte. Eşti obligat să depui cerere numai în limba rusă. Şi la judecată dacă scrii în limba moldovenească cu caractere chirilice ori în ucraineană, nu îţi primeşte cererea", a menţionat Pădurean.

Ea a mai adăugat că în Transnistria continuă să se încalce drepturile omului. "Ne-am bucurat pentru colegii noştri din Grigoriopol, Tighna şi Râbniţa. Însă suntem trişti pentru noi, că dosarele noastre, cu părere de rău, nu au ajuns la CEDO", a mai adăugat directorul adjunct al liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Raisa Pădurean.

Publika.md aminteşte că la sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului,pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. Instanţa a decis ca Rusia să plătească reclamanţilor suma de 1 milion 70 de mii de euro.

Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004, de către un grup de părinţi, elevi şi profesori. Ei au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului, pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin.

Sursă: publika.md